Oskar stortrivs med både jobb och kollegor

Ett kort telefonsamtal till driftchefen på Länsgården ledde till en praktikplats för Oskar Runfeldt. Ett halvår senare är han nu fast anställd som fastighetstekniker. Och han stortrivs, både med jobbet och kollegorna.

– Det var faktiskt det bästa telefonsamtalet jag någonsin ringt, säger han.

I över 20 år arbetade Oskar Runfeldt som målare. Genom åren har han hunnit bekanta sig med många måleriföretag i länet. Strax innan pandemin bröt ut valde han att byta jobb. När företaget plötsligt fick problem stod Oskar tidigt i turordningen och blev uppsagd.

– Det var första gången på väldigt länge som jag fick känna på livet som arbetslös och var tvungen att gå till Arbetsförmedlingen, berättar han.

I mars 2021 påbörjade Oskar en utbildning till fastighetsskötare via Nercia.

– Jag tänkte att det bästa är att jag försöker hålla mig aktiv. Som målare har jag jobbat med många av fastighetsbolagen så det var inte ett helt nytt område, förklarar han.

Från praktik till anställning på två veckor

När det under hösten blev dags för praktik ville Oskar söka sig till ett fastighetsbolag som hade ett bredare fastighetsbestånd än bara lägenheter. Ett kort telefonsamtal till driftchefen på Länsgården Mats Strömberg, innebar att Oskar blev inbjuden på kaffe.

– Vi tog en kopp kaffe tillsammans och det ledde direkt till en praktikplats, säger han.

Redan ett par veckor in i praktiken blev Oskar erbjuden ett vikariat för en tekniker som skulle vara föräldraledig. ”Oskar har under sina två praktikveckor visar framfötterna”, står det bland annat att läsa i det meddelande som skickades ut till personalen för att berätta om Oskars snabba avancemang.

– Det kändes väldigt roligt och jag tvekade inte en sekund när jag blev erbjuden ett vikariat, berättar Oskar.

Bara ett halvår efter att Oskar kom till Länsgården har han nu en fast anställning som fastighetstekniker. Utbildningen hoppade han av när han i stället fick ett arbete.

– Jag kan inte tänka mig en bättre arbetsplats, så det var ett enkelt val. Alla mina kollegor är så hjälpsamma och trevliga, och jag kände att det var väldigt lätt att komma in i gänget.

Ett fritt och utvecklande arbete

Arbetet som fastighetstekniker beskriver Oskar som fritt, utvecklande och variationsrikt.

– Det innehåller allt från vanliga felanmälningar om trasiga dörrar och toastopp till ventilationskontroller, energiuppföljningar och brandskyddskontroller, förklarar han.

På morgonen har alla tekniker ett möte, för att sedan dela upp sig på sina respektive ansvar.

– Vi har våra tilldelade fastigheter. Om någon kollega är sjuk så ser vi till att täcka upp för varandra och fånga upp de arbetsuppgifterna också, berättar Oskar.

För den som vill utvecklas inom något särskilt område är möjligheterna goda.

– Personligen skulle jag vilja lära mig mer om energi och drift. Det är sådana kunskaper jag inte har med mig sedan tidigare, säger Oskar.

Bättre för både knopp och kropp

Oskar längtar inte tillbaka till livet som målare. Förändringen har gjort gott, både för kropp och knopp.

– Rent fysiskt är det en stor skillnad. Arbetet som målare innebar ett långt träningspass varje dag och jag hade ont överallt. Jag hade inte klarat det jobbet fram till pensionen, säger han.

Nu mår kroppen mycket bättre, berättar Oskar. Och förändringen har även bidragit till den mentala utvecklingen.

– Att jag kom till Länsgården har inneburit en nystart och en boost för självförtroendet. Jag märker att jag tillför något och att jag gör nytta på jobbet, säger han.

”Det bästa telefonsamtalet jag någonsin ringt”

Oskar är glad att han valde att lyfta luren den där dagen för drygt sex månader sedan, för att ringa driftchefen på Länsgården.

– Det var faktiskt det bästa telefonsamtalet jag någonsin ring, säger han.

Nu vill han uppmuntra andra som behöver en förändring i livet att våga ta kontakter och initiativ, eftersom det kan leda till att dörrar till nya möjligheter öppnas.

– För mig handlade det mycket om tillfälligheter. Men jag är otroligt glad för att jag tog den där kontakten och hamnade på Länsgården, säger Oskar.