Blomsterängen i Hallsberg finalist i ”Årets Fasad”

Nomineringarna verkar hagla över Blomsterängen just nu. Nyligen berättade vi att vård- och omsorgsboendet i Hallsberg var nominerat till den internationella utmärkelsen Dezeen Awards, och nu är Blomsterängen dessutom finalist i ”Årets fasad”, som arrangeras av Mur- och putsföretagen.
– Vi som fastighetsutvecklare vill skapa något som är attraktivt även för ögat, och här känner jag att vi kan vara stolta över vad vi har åstadkommit med Blomsterängen, säger Länsgårdens projektutvecklare Marie Villman.

I år delar branschföreningen Mur- och putsföretagen ut priset ”Årets Fasad” för tionde gången i ordningen. Av alla inskickade bidrag är det endast sex bidrag som har gått vidare till en finalomgång: tre i kategorin ”renovering/restaurering” och tre i kategorin ”nyproduktion”. Och i år har Blomsterängens vård- och omsorgsboende i Hallsberg blivit nominerat som en av tre finalister i den senare kategorin.

”Arkitekten bröt ned skalan på ett genialt sätt”

Enligt branschföreningen syftar tävlingen till att ”uppmärksamma byggande som bidrar till vackra, intressanta, spännande, hållbara fasader och byggnader”.

De kriterierna passar väl in på Blomsterängen, menar Marie Villman, projektutvecklare för Blomsterängen på Länsgården.
– Det här är ju ett ganska stort vård- och omsorgsboende med 128 lägenheter. Men arkitekten bröt ned skalan på ett mycket genialt sätt genom att använda ett antal mindre tvåplansbyggnader som sitter ihop. Det, tillsammans med att vi har använt fyra olika kulörer på tegelfasaden, lurar ögat så att anläggningen ser mindre ut i omgivningen, berättar hon.

”Det handlar om respekt för den sista bostaden i livet”

Marie Villman menar att arkitekten har lagt ner mycket energi på att byggnaden visuellt ska smälta in bland övrig bebyggelse i Hallsberg. Det finns en djupare analys än att det kort och gott ska vara en tegelfasad.
– Det handlar faktiskt om respekt för människorna som sannolikt flyttar in i sin sista bostad i livet när de flyttar till Blomsterängen, säger hon.

Det är därför viktigt att inte betrakta ett vård- och omsorgsboende som en förvaringsplats, enligt Marie Villman. Då kan det inte se sterilt och tråkigt ut från utsidan.
– Vi som fastighetsutvecklare vill skapa något som är attraktivt även för ögat, och här känner jag att vi kan vara stolta över vad vi har åstadkommit med Blomsterängen, säger hon.

”Kräver viss kvalitetsnivå när ett branschförbund nominerar”

Linda Björn, som är partner på arkitektbyrån Marge och har ritat Blomsterängen, trycker på att det är ett renodlat branschförbund som står bakom nomineringen.
– Det kräver en viss kvalitetsnivå på utförandet. Jag tror också att det spelar in att byggherren förstår byggmaterialet och ser möjligheterna, att byggnaden är ritad efter materialets förutsättningar. Till exempel att mått mellan fönster och dörrar passar väl med dimensionerna på teglet. Om man på det sättet underlättar byggandet så blir gärna slutresultatet bättre, konstaterar hon.

De två vinnarna av Årets fasad – en i varje kategori – tillkännages den 14 november, i direkt anslutning till Mur- och putsföretagens arrangemang Fasadforum.