”Jag får arbeta med det jag tycker är roligast”

Fastighetsteknikern Fredrik Kristensen stortrivs på sin nya arbetsplats Länsgården där han började så sent som hösten 2024, men där han redan känner sig varm i kläderna.
– Jag kände mig välkommen från första dagen och jag får arbeta med det jag tycker är allra roligast, säger han.

Det kan kanske låta som en klyscha att säga den ena arbetsdagen inte är den andra lik och att man trivs med att aldrig veta vad som ska hända på jobbet. Men för fastighetsteknikern Fredrik Kristensen är det precis så det ska vara att gå till jobbet.

– Jag gillar utmaningar där jag måste använda huvudet, vara lite av en detektiv och hitta lösningar på tekniska problem som uppstått. Det är bland det roligaste jag vet, säger han när vi får en pratstund strax efter sju en kall vintermorgon där han står och skottar fram firmabilen under ett djupt snötäcke.

Men att det skulle bli just Länsgården var lite av en slump menar han. Om än en väldigt lycklig slump. 

– Jag hade arbetat som fastighetsskötare på ett annat företag under en del år. Trivdes på sätt och vis med det, men kände ändå jag att jag inte kom längre. 

Då såg han av en händelse en jobbannons från Länsgården och skickade in en ansökan även om han trodde att chanserna var små. Han tänkte att Länsgården säkert får mängder av ansökningar från en massa kvalificerade kandidater.

Från telefontillverkning till sandblästring på värmeverk   

Men i den stora mängden ansökningar fastnade Länsgården tydligen just för Fredriks lite brokiga CV Innehållande allt från att handlöda kretskorten på Ericssons tidiga mobiltelefoner till grovjobb på en saneringsfirma inom industrin. Här vattenbilade och sandblästrade han bland annat ute på värmeverk. 

Efter det: totalt spårbyte igen och arbete som inredningssnickare i elva år. Men finsnickerihammaren fick stanna i verktygslådan då han en dag valde att börja arbeta med fastighetsskötsel i brett perspektiv.  

– Det jag gillar med arbetsuppgifterna på min nya arbetsplats här på Länsgården är att jag får fokusera mer på den tekniska delen av fastighetsskötsel, berättar han.

Och här trivs han som fisken i vattnet. Eller ska vi säga: som teknikern i kontrollrummet? 

Dagarna kan se jätteolika ut. Men tidigt varje morgon går jag oftast igenom våra system, tittar igenom eventuella larm från styr- och övervakningssystem, felanmälningar eller inkomna mail, berättar han.

”Länsgården förstod värdet av bred kunskap från arbetslivet”  

Vad det mycket förenklat innebär är att få en bild av hur fastigheterna ”mår” gällande energianvändning och ventilation. Det sker rent konkret genom att studera fastigheternas flödesscheman, kontrollera temperaturer, flöden, justera värmekurvor med mera. 

– Jag försöker fånga upp eventuella avvikelser som jag sedan ser till att ta reda på orsaken till. Men långt ifrån allt upptäcks av automatiken. Jag är mycket ute på plats. Tittar och lyssnar. Observerar med alla sinnen. Träffar personal i verksamheten och pratar med hyresgäster jag möter. Det är ett väldigt socialt arbete, trots att jag arbetar renodlat med teknik, berättar han. 

Han uppskattar att arbetsgivaren förstod värdet i att Fredrik arbetat med många olika saker och i olika branscher. Och att det är en styrka i det här arbetet.

– Jag brukar ibland säga att jag vet lite om mycket. I det här arbetet behöver du till exempel ha en grundläggande teknisk förståelse för tekniska processer. Till exempel hur ventilation och ett värmesystem fungerar. Du behöver kunna utföra enklare reparationer och byta ut vissa komponenter.

”Sund och öppen företagskultur”   

Han återkommer flera gånger under samtalet till att han upplever att han har stor frihet under eget ansvar. Men det kan bara fungera i en välmående organisation. Och det är just det som Länsgården är, menar han.

– Jag vill säga att Länsgården karaktäriseras av ordning och reda och det beror i sin tur på sund ledarskapskultur och bra chefer.  Alla pratar med alla, det är god sammanhållning och bra värderingar. Och jag upplever till exempel att vi tekniker kompletterar varandra när det kommer till erfarenheter.

Fredrik började arbeta som fastighetstekniker på Länsgården så sent som i september 2024 och är därmed relativt nyanställd.  Definitivt när man jämför med kollegorna.

– De flesta av mina arbetskamrater har jobbat här länge. Ofta tio år eller mer och någon till och med i över 35 år. Det måste ju bero på att man trivs, konstaterar han. 

Han nämner att han som nyanställd upplevde de andra som väldigt hjälpsamma och att han mycket snabbt kom in i organisationen och hittade sin plats.

– Så här lite i efterhand så inser jag att jag hade en väldig tur som fick chansen att börja arbeta här.