Första spadtaget i Skebäck ska leda till mer samverkan

Det var dukat till fest i Skebäck när första spadtaget till det nya vård- och omsorgsboendet togs på tisdagen. En klarblå himmel, strålande solsken, kanelbullar och alkoholfritt bubbel bidrog till den festliga stämningen.
– Det nya vårdkvarteret vi nu bygger kommer bidra till en bättre samverkan mellan regionen och kommunen. Och det känns extra roligt att vi får skapa den här platsen för kommunens äldre i en så vacker miljö, sade Länsgårdens VD Camilla Petersen i anslutning till spadtaget.

För bara några veckor sedan var det invigning av regionens nya vårdcentral i Skebäck. Och nu har det första spadtaget till Skebäcks nya vård- och omsorgsboende tagits. 100 nya lägenheter ska byggas, med totalt 104 platser.

”Fin boendemiljö och attraktiv arbetsmiljö”

När etapp två står klar förvaltar Länsgården ett helt vårdkvarter i Skebäck, med Region Örebro län och Örebro kommun som hyresgäster.
– Som fastighetsägare och projektutvecklare vill vi vara med och bidra till en god och nära vård. Förhoppningen är att hela kvarteret ska leva i vårdanda, sade Camilla Petersen.

Länsgårdens styrelseordförande Martin Ejnrydh lyfte i sitt tal fram en rad fördelar med det nya vårdkvarteret i Skebäck.
– Med det här bygget kommer vi kunna erbjuda en fin boendemiljö för våra hyresgäster. Vi kommer även kunna erbjuda en attraktiv arbetsmiljö för våra medarbetare. Och en god samverkan mellan regionen och kommunen, sade han bland annat.

”Tanken är att vi ska uppnå nära vård på riktigt”

Ordföranden för vård- och omsorgsnämnden i Örebro, Mattias Ottosson, tryckte på fördelarna med att regionens och kommunens olika verksamheter finns i samma hus. Såväl huskroppar som professioner kopplas ihop, när den nya vårdcentralen dockas ihop med vård- och omsorgsboendet, konstaterade han bland annat.
– Vi ser så många fördelar med det här boendet, och framför allt handlar det om samverkan. Regionens läkare och sjukgymnaster kommer relativt enkelt kunna samverka med kommunens sjuksköterskor, undersköterskor och arbetsterapeuter. Tanken är att vi ska uppnå och åstadkomma nära vård på riktigt, där personen är i centrum för vården och omsorgen.

De 104 nya platserna är ett välkommet tillskott för Örebro kommun, enligt Mattias Ottosson, även om kön till platser på vård- och omsorgsboenden för tillfället är relativt kort. I anslutning till vård- och omsorgsboendet kommer det även finnas lokaler för hemvård och dagverksamhet.
– Vi ser fram emot det här. Vi får nya vård- och omsorgsplatser och skapar ett nav för äldreomsorgen och äldrevården i Örebro, sade Mattias Ottosson.

”Ni är i Länsgårdens trygga händer”

NCC är totalentreprenör för vårdkvarteret i Skebäck. Deras affärschef, Anders Bürger, menade i sitt tal att det var extra roligt att få vara en del av ett projekt som handlar om samhällsbyggande, och där såväl hyresgästernas boendemiljö som personalens arbetsmiljö är viktiga ingångsvärden.
– Vi är tacksamma för förtroendet att få genomföra det här uppdraget, och vi garanterar att vi ska göra ett gott arbete på plats, sade han.

Länsgårdens styrelseordförande Martin Ejnrydh passade även på att framhålla Länsgårdens prisbelönta projekt i Askersund och Kumla i sitt tal.
– Ni är i trygga händer. Länsgården är en fastighetsägare och projektutvecklingsorganisation som har fått priser för de senaste vård- och omsorgsboendena i Askersund och i Kumla. Och jag kan lova att det här vård- och omsorgsboendet kommer bli minst lika fint som de boendena.

Skebäcks nya vård- och omsorgsboende beräknas stå klart för inflyttning någon gång under vintern 2026/2027.