Förvaltningskoordinatorn som räknar fönster i sömnen

Det började med ett tips från svärfar. Och fortsatte med både praktikplats och examensarbete. Nu är Erik Wollenius tillbaka på Länsgården i rollen som förvaltningskoordinator. Han trivs med både arbetsuppgifter och kollegor.
– Det är svårt att sätta ord på varför jag trivs så bra. Men vi har en väldigt fin gemenskap och möter problemen vi ställs inför med ett leende, berättar han.

Hade det inte varit för svärfar hade Erik Wollenius kanske aldrig gått den där utbildningen till teknisk förvaltare på Hermods.
– Min svärfar jobbade tidigare som fastighetschef på Länsgården och tyckte att utbildningen kunde passa mig.

Examensarbete om AI på vård- och omsorgsboenden

Under utbildningen gjorde Erik praktik på Länsgården. Han minns praktikperioden som både varierande och lärorik.
– Jag fick göra lite allt möjligt. Allt från att byta ventilationsfilter i en fastighet till att ta fram hyreskontrakt eller renovera lägenheter. Det var högt och lågt.

Erik fick även följa med förvaltarna ut på fastigheterna. Ett särskilt minne är när han fick vara med och bygga om ett större förråd och inreda till en visningslägenhet för ett vård- och omsorgsboende i Askersund.
– Det var roligt, då intressenter och kommuner kunde komma dit för att få en realistisk bild av hur det kunde se ut i en lägenhet på vård-och omsorgsboendet de skulle flytta till. 

När det sedan blev dags för examensarbete valde Erik att återigen samarbeta med Länsgården. Då handlade det om hur artificiell intelligens kunde användas på vård- och omsorgsboenden.
– Det pågick ett samarbete mellan Länsgården och Örebro universitet om välfärdsteknik, och där kunde jag haka på med mitt examensarbete.

Tillämpningarna kunde bland annat handla om att styra belysning genom sensorplattor i golven eller om att implementera robotar som serverar mat.
– I dag finns en del av de inslag som vi då jobbade med på de vård- och omsorgsboenden som Länsgården har byggt. Så det känns kul att ha följt det genom åren.

Ny roll som stöttar förvaltarna och skapar rutiner

Efter examen på Hermods bar det i väg till andra fastighetsbolag för Erik. Under några år har han bland annat jobbat på Riksbyggen och som konsult på Property Partner. I de rollerna har det varit mer ”hands on”, berättar Erik.
– Om en tekniker var sjuk fick jag åka ut och byta glödlampor eller fixa en vattenskada. Så det var mer operativa roller än vad jag har nu.

Sommaren 2024 – sju år efter den första praktikperioden – återvände Erik Wollenius till Länsgården. Men nu i en helt ny roll – både för Erik och för Länsgården. I dag arbetar han som förvaltningskoordinator.
– Det är en mer administrativ roll än jag haft tidigare, där jag får arbeta mer med rutiner och arbetssätt, berättar han.

I arbetet som förvaltningskoordinator handhar han bland annat frågor som har med miljö och säkerhet att göra. Och han är ett viktigt stöd till fastighetsförvaltarna på Länsgården.
– Jag har fortfarande en fot kvar i det operativa, men fungerar mer som en stödfunktion. Även om det innebär mer tid framför datorn, så är det här den roligaste rollen jag har haft på Länsgården, berättar Erik.

”Frun berättade att jag räknade fönster i sömnen”

De första månaderna som förvaltningskoordinator rivstartade Erik med att ta fram långsiktiga underhållsplaner för samtliga av Länsgårdens fastigheter. 
– Vi har köpt in ett nytt system för digital underhållsplanering, så min uppgift har varit att planera in allt underhåll för fastigheterna. Det kan handla om när en fasad ska målas, när ett fönster ska bytas eller när det är dags att byta ut brandlarmet. Stort och smått.

Att Erik har bra koll på Länsgårdens fastigheter och lever sig in i sitt arbete märks även på hemmaplan. Efter en lång dag på jobbet berättade frun nyligen att Erik till och med hade räknat fönster i sömnen.
– Jag hade tydligen räknat till 212 fönster i sömnen. Och dagen innan hade jag varit ute på en fastighet och räknat till just 212 fönster. Så det stämde ju precis, säger han och skrattar.

En prestigelös arbetsplats – men med tydliga målsättningar

Vilka är då de största skillnaderna mellan Länsgården för sju år sedan och i dag? Erik menar att den positiva känslan han upplevde från praktikperioden finns kvar, men att kollegorna verkar vara mer glada och framåtlutade nu. 
– Jag har alltid upplevt Länsgården som en prestigelös arbetsplats, med öppna dörrar mellan alla kollegor och med en VD som har en tydlig och rak kommunikation. Så var det då och så är det nu. Men det som framför allt har förändrats är att det finns tydligare mål nu och det känns som att alla drar åt samma håll på ett effektivt och ur ett arbetsmiljömässigt hållbart sätt.

Den positiva stämningen och den trevliga kontorsmiljön på Länsgården bidrar till den höga trivseln och den låga personalomsättningen, tror Erik.
– Det är svårt att sätta ord på varför jag trivs så bra här på Länsgården. Men vi har en väldigt fin gemenskap och möter problem och frågeställningar vi ställs inför med ett leende.

Den goda gemenskapen tar sig bland annat uttryck i att alla bryr sig om varandras mående och frågar hur det är. En del umgås även utanför jobbet.
– Jag tror även det betyder mycket att vi har så nära till varandra rent rumsligt. Vi jobbar sällan hemma, utan är på kontoret. Att vi möts så mycket, äter frukost ihop och bryr oss om varandra gör att vi blir ett bra team. Jag tror det bidrar till att vi gör ett bättre jobb.