”Gillershöjden blir ett boende på en helt annan nivå”
Publicerad: 07 mar 2025
Gammalt byts till nytt när Hällefors kommun och Länsgården samarbetar för att utveckla ett vård- och omsorgsboende rustat för framtidens behov. Det nya boendet Gillershöjden innebär en rejäl standardhöjning, enligt Jessica Nilsson, fastighetschef på Hällefors kommun.
– Vår befintliga lösning med ombyggda 70-talslägenheter hade nått vägs ände. Lokalerna var inte ändamålsenliga och kunde inte möta dagens krav på en god arbetsmiljö. Gillershöjden kommer att vara lokaler på en helt annan nivå – både för boende och personal, konstaterar hon.
Byggandet av det nya vård- och omsorgsboendet Gillershöjden i Hällefors är i full gång. Det nya boendet byggs i omedelbar anslutning till Hällefors vårdcentral och det befintliga boendet Gillersgården. Jessica Nilsson ser flera fördelar med samlokaliseringen av verksamheter omkring vårdcentralen i Hällefors.
– Vi har tidigare sett stora fördelar med att skapa kluster av liknande verksamheter inom förskola och grundskola. Det blir bland annat lättare att hantera sjukfrånvaro och att hjälpas åt med bemanning mellan olika enheter, förklarar hon.
Rejält lyft jämfört med ombyggda befintliga lokaler från 70-talet
En minskande befolkning i Hällefors gör att antalet platser nu minskar från 58 till 48. Men kvalitén på boendet förbättras avsevärt. Lokalerna på Gillershöjden – som även innefattar dagvård och dagrehabilitering – kommer innebära ett rejält lyft jämfört med nuvarande situation, enligt Jessica Nilsson.
– Jag tror allt kommer bli bättre på Gillershöjden. Vi får nya, fräscha och ändamålsenliga lokaler som är på en helt annan nivå. Förhoppningsvis kommer det även att underlätta vid rekrytering av ny personal, tänker hon.
Gillershöjden kommer att ersätta det befintliga vård- och omsorgsboendet, som i dag består av ombyggda 70-talslägenheter. Lägenheterna byggdes om på 90-talet, men Jessica Nilsson beskriver att befintlig lösning hade nått vägs ände. Och därför behövdes ett nytt boende.
– Ur ett arbetsmiljöperspektiv har det varit tungjobbat och det är något som verksamheten ofta har lyft fram. Vi hade ingen möjlighet att skapa den förändring vi ville ha i de befintliga lokalerna. Vi kunde inte tillgodose en bra arbetsmiljö och vi såg ingen möjlighet att bygga om befintliga lokaler på ett sätt som skulle tillgodose alla krav som finns i dag, säger hon.
Partner med erfarenhet och organisation för denna typ av projekt
I stället för att själva projektera, driva, bygga och förvalta det nya vård- och omsorgsboendet så valde alltså Hällefors kommun att återigen samarbeta med Länsgården, som för bara ett par år sedan byggde om Gillersgården.
– Vi har ingen egen organisation för att ta oss an den här typen av projekt, och inte heller den kompetens som krävs. Så vi hade aldrig klarat det här själva. Samarbetet med Länsgården känns väldigt tryggt och vi får med oss mycket erfarenhet in i projektet som vi själva saknar, säger Jessica Nilsson.
Genom att samarbeta med Länsgården kan Hällefors blockförhyra vård- och omsorgsboendet. Platserna på boendet fördelas sedan av kommunen, efter sedvanlig biståndsbedömning. Upplägget innebär att kommunen inte behöver ta själva investeringskostnaden, vilket är en stor fördel enligt Jessica Nilsson.
– Vi står inför många stora projekt i befintligt fastighetsbestånd och vi har en krympande befolkning. En investering av den här storleksordningen skulle förstås ha varit kännbar, så vi ser stora fördelar med att hyra av Länsgården i stället.
Länsgården har god förståelse för verksamheten och avlastar vårdpersonalen
Jessica Nilsson menar att samarbetet med Länsgården har fungerat väldigt bra.
– Vi är väldigt glada för samarbetet, och inte minst uppskattar vi vår projektutvecklare Maries Villmans erfarenhet och bakgrund inom vården. Hon förstår personalens frågor.
För att avlasta personalen har Hällefors kommun även beslutat att låta Länsgården ansvara för vissa delar av tekniken i fastigheten, genom en så kallad SPOC-lösning*.
– De ska bland annat hantera våra kallelselarm. Jag tror det kommer bli skönt för vårdpersonalen att slippa behöva lösa alla frågor som handlar om teknik, utan i stället kunna fokusera på att ge bästa möjliga vård och omsorg till de äldre.
Planerad inflyttning i nya Gillershöjden är någon gång vid årsskiftet 2026–2027.
* SPOC är ett uttryck som är hämtat från IT-branschen, och står för Single Point Of Contact. Det innebär i det här fallet att vårdpersonalen har en och samma kontakt – det vill säga Länsgården – för flera av sina tekniklösningar. Syftet med Länsgårdens SPOC-lösningar är att personalen ska frigöras från att hantera flera olika tekniska system och i stället kunna fokusera på sitt kärnuppdrag – vården och omsorgen.