”Jag har haft en fantastisk praktik på Länsgården”

Nio veckor går fort när man har roligt. Det tycker i alla fall Louice Queckfeldt, som har gjort praktik som fastighetsförvaltare på Länsgården under våren.

– Det känns lite vemodigt att praktiken tar slut nu, men jag har haft en fantastisk tid med alla trevliga människor på Länsgården, säger hon.

Från tidningsbranschen till fastighetsbranschen. För Louice Queckfeldt började resan med en husrenovering där hemma.

– Det var så jag fick upp intresset för fastighetsbranschen. Tidigare har jag jobbat med marknadsföring och annonsförsäljning på olika tidningar, berättar hon.

Fastnade för den familjära känslan och bredden

I samband med husrenoveringen sökte Louice en utbildning till fastighetsförvaltare på YrkesAkademin. Utbildningen började i augusti förra året och håller på i 2,5 år. Under våren har hon gjort nio veckors praktik på Länsgården. Praktikplatsen har hon valt själv.

– Jag fastnade för den familjära känslan och bredden på verksamheten när jag var inne på Länsgårdens hemsida. Här finns allt från hyreslägenheter och butiker till vård- och omsorgsboenden.

Redan vid första mötet med Inga-lille Atterling på Länsgården märkte Louice att det fanns en öppenhet för att ta emot praktikanter.

– Jag slogs direkt av den välkomnande atmosfären och förstod att det skulle bli en bra praktikplats, säger Louice.

Inblick i helheten under praktiken

Under praktikperioden har Louice märkt att en fastighetsförvaltares vardag är variationsrik. Ena dagen kan ha bestått av att plocka ut duvor från ett hisschakt och diskutera miljö- och hållbarhetsfrågor. Nästa dag kan ha handlat om att inventera beståndet av parkeringsplatser eller att hjälpa en hyresgäst som har drag i lägenheten.

– En fastighetsförvaltare behöver ha lite kunskap om väldigt mycket. Under praktiken har jag förstått hur viktigt det är för en förvaltare att kunna koordinera olika insatser och att ha tydliga strukturer och bra underhållsplaner, säger hon.

En del av praktiken har Louice fått tillbringa tillsammans med teknikerteamet. Hon har även fått följa med ut till de olika byggprojekt som Länsgården bedriver i länets kommuner. Allt för att bredda förståelsen av vad ett fastighetsbolag gör.

– Det har varit väldigt nyttigt att få möta helheten och på det sättet få förståelse även för andras situation. Jag tror egentligen att alla skulle behöva vara praktikanter på Länsgården, säger hon och skrattar.

”Man får ställa frågor – och även misslyckas”

Mest av allt har Louice uppskattat den trevliga atmosfären på Länsgården.

– Det är verkligen en härlig arbetsplats och alla är så hjälpsamma och trevliga. Man får ställa frågor och jag har aldrig känt mig dum om jag har haft en fråga, berättar hon.

Louice har även känt att det finns en förlåtande kultur på Länsgården, som gör att man vågar försöka och inte är rädd för att göra fel.

– När man är ny och oerfaren betyder det mycket att det finns en kultur som säger att det är okej att testa, och även misslyckas.

Rekommenderar Länsgården som praktikplats

Efter praktiken på Länsgården fortsätter Louice med utbildningen på YrkesAkademin. Men hon kan mycket väl tänka sig att komma tillbaka till Länsgården, även om hon under kommande praktikperioder även vill prova andra praktikplatser, med andra nischer.

– Jag tror absolut att Länsgården skulle kunna vara en arbetsplats där jag kan trivas och utvecklas framöver, säger hon.

Men kan hon tänka sig att rekommendera andra praktikanter att söka sig till Länsgården?

– Det är ju nästan så att man inte vill rekommendera Länsgården till andra praktikanter, eftersom man vill behålla det för sig själv, säger hon och skrattar. Men jo, jag vill absolut rekommendera andra praktikanter att söka sig till Länsgården.

När hon nu ska tillbaka till skolbänken ser hon tillbaka på nio roliga och utvecklande veckor.

– Det känns lite vemodigt att praktiken tar slut nu, men jag har haft en fantastisk tid med alla trevliga människor på Länsgården, säger hon.