Kungsparken i Kumla en av två finalister till Vårdbyggnadspriset

Nu står det klart att Kumlas nya vård- och omsorgsboende Kungsparken är en av två finalister i den prestigefyllda tävlingen Vårdbyggnadspriset 2023 i kategorin Rum för omvårdnad.

– Det här är en kvalitetsstämpel på Länsgårdens arbete och ett kvitto på att Kumlas kommuninvånare har fått ett vård- och omsorgsboende i absolut toppklass, säger Länsgårdens VD Camilla Petersen.


För andra gången i rad har ett av Länsgårdens vård- och omsorgsboenden gått till final i kampen om det åtråvärda Vårdbyggnadspriset. För två år sedan vann Smedsgården i Askersund hela tävlingen, och nu har alltså Kungsparken lyckats knipa en finalplats.

Kungsparken är nominerad i kategorin Rum för omvårdnad, där juryn tittar på både arkitektur, funktion, organisation, innovation, hållbarhet och processer.

Marie Villman på Länsgården har varit projektutvecklare för Kungsparken. Hon är glad över det fina samarbetet med Kumla kommun och ser finalplatsen som en tydlig bekräftelse på att Länsgården – tillsammans med de kommuner de samarbetar med – är på rätt väg.

– Vi vill visa att det går att ”avinstitutionalisera” vård- och omsorgsboenden genom att inte bygga sjukhusmiljöer, utan i stället skapa förutsättningar för hemlika miljöer där de boende trivs och känner sig hemma. Det här betyder att fler ser det vi har sett, och det ger oss en större legitimitet och mod att fortsätta på den inslagna vägen.

Marie Villman vill även lyfta fram det goda samarbetet med arkitektbyrån Marge, landskapsarkitekterna på SP Landskapsarkitektbyrå samt byggentreprenören OBK Sverige. Det är nu andra gången i ordningen som Länsgården och Marge tillsammans uppmärksammas i tävlingen.

– Jag tycker faktiskt att vi på Länsgården, tillsammans med arkitekterna på Marge, håller på att vända den här oceanångaren. Trenden går från institutioner till bostadshus, och Länsgården går i bräschen för den utvecklingen, säger hon.

För Kumla kommun betyder finalplatsen till Vårdbyggnadspriset mycket. Verksamhetschefen Lotta Gerdsdorff lyfter fram det goda samarbetet mellan kommunen och Länsgården.

– Den här resan har vi gjort tillsammans. Vårt gemensamma fokus har hela tiden varit på de som ska bo på Kungsparken, och att skapa ett hem som blir så bra som möjligt för dem. Länsgården har gett oss fantastiska förutsättningar i lokalerna, som våra medarbetare i Kumla kommun sedan har kunnat fylla med ett bra innehåll, säger hon.

Lotta Gerdsdorff menar att flytten till Kungsparken har inneburit ett stort lyft, både för de boende och för personalen.

– Från dag ett har Kungsparken känts som en plats där de boende verkligen vill bo och leva, eftersom atmosfären är så god. Verksamhetens förutsättningar och personalens arbetsmiljö har blivit betydligt bättre och vi kan jobba på ett mer effektivt sätt på Kungsparken.

Länsgårdens VD Camilla Petersen hoppas att finalplatsen ska bidra till en förändrad syn på hur vård- och omsorgsboenden byggs i Sverige.

– Vi hör från både boende, anhöriga, personal och forskarvärlden att vi bygger på helt rätt sätt när vi skapar förutsättningar för en hemlik miljö och jag skulle unna fler äldre i vårt land att få en fin sista bostad i livet.

———————————————————————————————–
Juryns fullständiga motivering

Den nominerade har spännande situationsplan, planlösningar, fantastisk inlevelse och höga ambitioner från beställare, arkitekt och verksamhet. Platsen kräver en pregnant byggnad och det har den fått, med vackra material som samtalar med intilliggande skofabrik; teglets murade mönster och dekor hämtar inspiration från tillverkade tofflor i fabriken.

Samma mönster tas upp i interiörens detaljer med stor omsorg och konsekvens. En fullt ut bearbetad insida syns ända in i utformningen av nischerna till de privata entrédörrarna med den nedhängande stiliserade ”virkningen”. Dolda vattenledningar och infällda eluttag vittnar om stor omsorg. Låsfunktionerna med osynliga sökarsystem, som skapar integritet och säkerhet, är föredömligt löst.

Lägenheterna är funktionella med utblickar och smart toalettdörrslösning, hög tillgänglighet och läkemedelssäkerhet. Bemanning och smittorisker har hanterats genom att två enheter går att koppla ihop respektive isolera.

I Kungsparken är det nära till gemenskap, enskildhet och möjlighet att vistas utomhus. Ett boende som är genomtänkt från den första detaljen till den sista lösningen – från klarhet till klarhet!

Läs mer i vår folder om Kungsparken: Kungsparkens vård- och omsorgsboende i Kumla (PDF)

Fotnot: Vinnaren av Vårdbyggnadspriset presenteras i Stockholms konserthus den 16 november.