Kungsparkens vård- och omsorgsboende vinnare av Vårdbyggnadspriset 2023

Nu är tävlingen avgjord. Kungsparkens vård- och omsorgsboende i Kumla står som vinnare av det prestigefyllda Vårdbyggnadspriset 2023, i kategorin Rum för omvårdnad.

– Jag är så stolt över vad Länsgårdens medarbetare tillsammans med våra samarbetspartners på arkitektbyrån Marge, Kumla kommun och andra har lyckats åstadkomma i projektet med Kungsparken, säger Länsgårdens VD Camilla Petersen.

För andra gången i rad har ett av Länsgårdens vård- och omsorgsboenden vunnit det prestigefyllda Vårdbyggnadspriset. För två år sedan vann Smedsgården i Askersund hela tävlingen, och nu var det alltså Kungsparkens tur att kamma hem guldmedaljen.

– Att våra fastigheter vinner tävlingen två gånger i rad visar att vi på Länsgården bygger vård- och omsorgsboenden som håller absolut toppklass i landet, säger Camilla Petersen.

Marie Villman är den som har fungerat som projektutvecklare för Kungsparkens vård- och omsorgsboende. Hon är stolt och glad över att ha rott projektet i hamn, och att Länsgårdens sätt att utforma vård- och omsorgsboenden får nationellt genomslag via Vårdbyggnadspriset.

– Vi vill genom vårt sätt att bygga visa att det går att ”avinstitutionalisera” vård- och omsorgsboenden. Vi bygger inte sjukhusmiljöer, utan skapar förutsättningar för hemlika miljöer där de boende trivs och känner sig hemma. Det känns väldigt roligt att det sättet att tänka uppmärksammas på nationell nivå, säger hon.

Marie Villman lyfter fram allt det arbete som lagts ner av Länsgårdens medarbetare, och som har lagt grunden för framgångarna. Hon vill även peka på det goda samarbetet i projektet med byggentreprenören OBK Sverige och landskapsarkitekterna på SP Landskapsarkitektbyrå. Ett särskilt tack riktar hon till arkitektbyrån och Kumla kommun.

– Vi har haft ett framgångsrikt samarbete med arkitektbyrån Marge, som även var med när vi vann Vårdbyggnadspriset förra gången. I projektet med Kungsparken har vi dessutom haft ett mycket positivt samarbete med Kumla kommun, framhåller Marie Villman.

I juryns motivering till vinsten beskrivs Kungsparken som både värdigt och välkomnande, samtidigt som de fiffiga lösningarna och omsorgen i stort och smått lyfts fram. Kungsparken pekas av den namnkunniga juryn slutligen ut som ett föredöme för andra att ta efter. ”Kungsparkens vårdboende är en förebild för hur ett vård- och omsorgsboende bör utformas!” heter det bland annat i motiveringen.

Camilla Petersen hoppas att vinsten ska peka ut en riktning för hur vård- och omsorgsboenden byggs i Sverige och att fler ska våga tänka som Länsgården.

– Jag hoppas att den här vinsten ska ge ringar på vattnet för hur vård- och omsorgsboenden byggs, både i vårt eget län och runtom i landet, säger hon.

Juryns fullständiga motivering till vinnaren – Kungsparken:

”Fiffiga lösningar och stor omsorg om såväl helhet som detalj visar att beställaren, verksamheten och arkitekt fortsätter genomföra och utveckla sina uppdrag med kunskap och inlevelse. Byggnad och rum förfinas i samklang med en vårdfilosofi under ständig utveckling. Det är välkomnande och värdigt för de som bor och de som arbetar där. Kungsparkens vårdboende är en förebild för hur ett vård- och omsorgsboende bör utformas!”

Fakta om Vårdbyggnadspriset

  • Vårdbyggnadspriset delas ut av föreningen Forum Vårdbyggnad och juryn består av namnkunniga forskare och arkitekter. Priset delas ut vartannat år, och i två kategorier: Rum för vård och Rum för omvårdnad. Kungsparken är vinnare av priset i den senare kategorin. Vinnaren presenterades den 16 november i Konserthuset i Stockholm.
  • Det är andra gången i rad som ett av Länsgårdens vård- och omsorgsboenden vinner den prestigefyllda tävlingen. Förra gången det begav sig var 2021. Då vann Smedsgården i Askersund hela tävlingen och fick motta Vårdbyggnadspriset.
  • För mer information: www.forumvardbyggnad.se