Länsgården får toppbetyg av anställda – i år igen
Publicerad: 04 dec 2024
Förra året certifierades Länsgården enligt kriterierna för Great Place To Work. Nu har medarbetarna återigen anonymt fått betygssätta sin arbetsplats utifrån att gradera ett stort antal påståenden. Det positiva resultatet inte bara matchar förra årets undersökning – utan överträffar den.
– Det som värmer särskilt är att samtliga av våra 28 anställda instämde i påståendet ”Allt sammantaget är detta en mycket bra arbetsplats”, säger HR-chef Maria Pisoni Sundahl.
Organisationen Great Place To Work hjälper företag och förvaltningar världen över att förstå hur medarbetarna mår på arbetsplatsen. Den högt ansedda, och forskningsbaserade, certifieringen görs genom att medarbetare anonymt viktar ett stort antal påståenden om sin arbetsplats.
– Certifieringen utgår från anställdas egna upplevelser och sätter fingret på arbetsplatskulturen, berättar Maria Pisoni Sundahl.
Krävs över 70 procent för att bli certifierad
För att kunna få den globala certifieringen Great Place to Work krävs sammantaget höga poäng från de anställda på de 61 påståenden som är fördelade över fem dimensioner. Tre frågor berör hur de anställda uppfattar ledningen. De två andra hur medarbetarna bland annat uppfattar organisationen och lagarbetet, samt om de har en stolthet i att arbeta i organisationen.
– Det handlar i grunden om att kartlägga det generella arbetsklimatet på arbetsplatsen, anställda emellan, säger Maria Pisoni Sundahl.
Vid den förra certifieringen var snittet 83 procent på alla besvarade påståenden, vilket är högt. I år var siffran ännu bättre; 86 procent positiva svar.
– För att bli certifierad behöver den sammanlagda poängen landa på över 70 procent, berättar Maria Pisoni Sundahl.
100 procent ser Länsgården som en mycket bra arbetsplats
Årets omcertifiering matchar den tidigare. Men inte bara det – den överträffar förra årets resultat. Påståendet ”Allt sammantaget är detta en mycket bra arbetsplats” fick resultatet 100 procent av Länsgårdens 28 anställda.
– Det är det som särskilt värmer. Vi vill förstås att Länsgården ska vara en bra arbetsplats och att våra medarbetare ska känna en stolthet över att jobba här. Det här är ett viktigt kvitto på att så är fallet, säger Maria Pisoni Sundahl.
”Vi har ett gott rykte som arbetsgivare”
Men undersökningen är inte enbart ett kvitto på det arbete som gjorts. Den hjälper dessutom Länsgården att bli bättre på vissa områden, och därmed bibehålla – eller rentav öka – den höga trivselnivån på jobbet. Att certifieras som Great Place To Work hjälper även Länsgården att kunna rekrytera nya medarbetare, tror Maria Pisoni Sundahl.
– Vi har ett gott rykte som arbetsgivare och det tror jag har att göra med att våra medarbetare mår bra och talar väl om sin arbetsplats i de kontakter de har. Sannolikt bidrar det till att vi får ganska många spontanansökningar när vi inte har några utannonserade tjänster, resonerar hon.
”Folk slutar vanligen bara om de går i pension”
Maria Pisoni Sundahl berättar att personalomsättningen på Länsgården är mycket låg. Den vanligaste orsaken till att anställda slutar på företaget är att helt enkelt att de går i pension.
Men vad är då hemligheten till det goda resultatet på trivsel och mående? Maria Pisoni Sundahl tror att det handlar mycket om den kultur som finns på Länsgården.
– Generellt finns det en stor tillit till ledningen, vi har korta beslutsvägar, mycket frihet under ansvar och det är tillåtet att göra fel, summerar hon.
Certifikatet för Great Place To Work gäller i 12 månader från erhållen certifiering. I år var alltså den andra gången i ordningen som Länsgården certifierades.
Om Great Place to Work
Great Place to Work är ett undersöknings- och konsultföretag med huvudkontor i USA och med dotterbolag världen över. Great Place To Work är den enda certifieringen av goda arbetsplatser i Sverige. Varje år utför Great Place to Work medarbetarundersökningar av 19,8 miljoner medarbetare från över 10 000 organisationer i 106 länder.
För mer information: www.greatplacetowork.se