Nu är Blomsterängen äntligen invigt

På torsdagen invigdes Blomsterängens vård- och omsorgsboende i Hallsberg. Samtliga talare konstaterade att det har varit en lång process. Men de uttryckte framför allt sin stora glädje över det fina resultatet.

– Nu när vi står här och ser det jättefina resultatet kan vi konstatera att det var värt all väntan, sade Länsgårdens styrelseordförande Rose-Marie Frebran i sitt invigningstal.

”Äntligen” var ordet för dagen. Efter en rad hinder på vägen hade det på torsdagen blivit dags för invigning av Blomsterängens vård- och omsorgsboende i Hallsberg. Trots lite kyligt vårväder låg det förväntan i luften bland de som hade samlats utanför entrén.

– Nu är vi äntligen här och jag tror att många är förväntansfulla över att få kliva in i den här fantastiska byggnaden, som Länsgården har uppfört tillsammans med ett antal entreprenörer och samarbetspartners, sade Länsgårdens vd Camilla Petersen när hon hälsade alla välkomna till invigningen.

”Här får de äldre en fin boendemiljö”

Såväl kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, Magnus Andersson (S), som Länsgårdens styrelseordförande Rose-Marie Frebran (KD) gav uttryck för samma känsla i sina tal.

– Det är en glädjens dag att vi äntligen står här. Att vi nu kan inviga vårt nya vård- och omsorgsboende Blomsterängen, sade Magnus Andersson.

Kommunstyrelsens ordförande berättade att samtalet om ett nytt vård- och omsorgsboende inleddes redan för tio år sedan.

– Vi konstaterade att vi skulle behöva ett nytt boende i början av 20-talet, och i dag står det färdigt.

Blomsterängen består av hela 128 lägenheter, fördelade på 16 enheter. På boendet finns även fyra stora allrum, där det finns möjlighet att ha olika aktiviteter för de äldre. Det gick inte att ta miste på att Magnus Andersson var nöjd med resultatet.

– Här får de äldre en fin boendemiljö i moderna och ljusa lägenheter. Och personalen får en väldigt fin arbetsmiljö, konstaterade han.

Blomstrande inflyttningsgåva från Hallsbergs kommun

Som inflyttningspresent hade kommunalrådet med sig en tavla av konstnären Lena Linderholm, som tidigare funnits med vid en konstutställning på Bergööska huset i Hallsberg. Och motivet passade väl in på ett boende med namnet Blomsterängen: ett stort fång med vackra blommor i olika färger.

– Tavlan har varit med på konstutställningen och sedan hängt i kommunhuset, men nu ska den äntligen få flytta in här på Blomsterängen, sa Magnus Andersson och passade i samband med överlämnandet på att tacka enhetschefen Malin Carlos och hennes medarbetare för det goda arbetet med att få allt klart till invigning och inflyttning.

Kommunalrådet riktade även tacksamhet till alla de aktörer som bidragit till Blomsterängen och konstaterade att samarbetet har fungerat väl.

– Jag vill tacka Länsgården, för det goda samarbetet som vi har haft under hela den här tiden, uttryckte han bland annat.

”När vi ser resultatet var det värt all väntan”

Rose-Marie Frebran knöt i sitt invigningstal an till det svenska ordspråket ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”.

– Det har blivit fördröjningar och vi har mött olika problem under vägen och när bygget stod still efter Byggtemas konkurs, så ville kanske ingen instämma i de där orden. Men nu när vi står här och ser det jättefina resultatet kan vi konstatera att det var värt all väntan.

Det fina resultatet beror på det goda samarbetet mellan olika aktörer, som alla har dragit sitt strå till stacken, menade Länsgårdens styrelseordförande. Hon passade på att tacka alla inblandade. Samtidigt ville hon uttrycka sina varma gratulationer.

– Vi kan gratulera kommunen som får hyra det här fantastiska boendet. Vi kan gratulera personalen som får jobba här: vilken fin arbetsplats ni får. Men vi kan framför allt gratulera de äldre som ska få flytta in på Blomsterängen: vilken fin boendemiljö ni kommer att få.

Knöt an till forskning om äldres boendemiljö

Rose-Marie Frebran knöt an till professor Lena Rosenbergs forskning om vad som främjar en god boendemiljö för äldre personer på ett vård- och omsorgsboende.

– De forskare som är inkopplade här på Blomsterängen framhåller två begrepp: hemkänsla och tillhörighet. Tänk vad fint att få kunna få bo här som äldre.

Länsgårdens styrelseordförande ville ge en särskild eloge till Länsgårdens medarbetare, som för första gången i historien har lyckats genomföra två stora överlämningar på samma datum – den 1 april 2023. Dels Kungsparken som överlämnas till Kumla kommun, och dels Blomsterängen som överlämnas till Hallsbergs kommun.

– Det är värt ett extra tack för att man har klarat av det på ett så bra sätt, menade Rose-Marie Frebran.

Rundvandring och värmande kaffe

Innan det var dags för Rose-Marie Frebran att tillsammans med Magnus Andersson klippa det blågula bandet till Blomsterängen återvände hon till ordet för dagen.

– Nu är vi alltså där, äntligen, äntligen.

När bandet väl hade klippts välkomnade Camilla Petersen alla nyfikna besökare in på en rundvandring i de nya lokalerna.

– Det bjuds även på lite värmande kaffe och något gott till detta för alla som har stått här ute i kylan en stund, förklarade hon.