”Nu kan vi erbjuda Hallsbergs äldre en mer hemlik miljö”

Blomsterängens vård- och omsorgsboende innebär en klart förbättrad boendemiljö för Hallsbergs äldre invånare. Det menar kommunstyrelsens ordförande Magnus Andersson (S).

– Det känns väldigt roligt att vi kan erbjuda ett så fint och funktionellt vård- och omsorgsboende som Blomsterängen till våra äldre kommuninvånare, säger han.

Nyligen invigdes Blomsterängens vård- och omsorgsboende i Hallsberg. Hela 128 nya lägenheter, fördelade på 16 enheter, står nu redo att tas i bruk. Kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, Magnus Andersson, är påtagligt nöjd med resultatet.

– Vi är förstås glada över att de äldre får en så fin boendemiljö, i moderna och ljusa lägenheter. Och personalen får dessutom en väldigt fin arbetsmiljö, konstaterar han.

Hemlik miljö och ett mer aktivt liv

Magnus Andersson lyfter särskilt fram hemkänslan på Blomsterängen. Långa korridorer och stora avdelningar har ersatts med mindre och mer familjära enheter, som blir mer personliga.

– På Blomsterängen får de äldre en mer hemlik miljö, där de får möjlighet att lära känna och umgås med de andra som bor på samma enhet. Det tror jag kommer bidra till ökad trivsel.

På boendet finns även fyra stora allrum, där det finns möjlighet att ha olika aktiviteter för de äldre.

– Det är något som jag tror att både boende och personal kommer uppskatta. Det ger möjlighet till ett mer aktivt liv för de äldre, menar Magnus Andersson.

Fastighetens utformning bidrar även till en bättre arbetsmiljö.

– Personalen har varit med i utformningen av Blomsterängen, vilket har varit betydelsefullt för både boende- och arbetsmiljön.

”Länsgården har varit en trygg och stabil partner”

Samtalet om ett nytt vård- och omsorgsboende inleddes redan för tio år sedan. Då konstaterade kommunledningen att ett nytt boende skulle behövas i början av 20-talet. Och nu har det alltså blivit verklighet. Att Blomsterängen står färdigt innebär även att ett antal nya platser tillskapas.

Kommunalrådet i Hallsberg sticker inte under stol med att processen med Blomsterängen har varit både lång och bitvis snårig. När byggentreprenören Byggtema gick i konkurs förra våren stannade hela bygget upp för en tid.

– Länsgården har varit en trygg och stabil partner genom allt detta. De har varit lyhörda under hela processen och vi har haft en väldigt bra dialog – även när det har varit saker som strulat.

Magnus Andersson är tacksam till alla som har bidragit till att Blomsterängen nu står färdigt och konstaterar att samarbetet mellan kommunen och Länsgården har fungerat väl.

– Både Länsgården, våra medarbetare på Hallsbergs kommun och alla andra inblandade aktörer har gjort ett fantastiskt arbete för att få allt klart. Nu känns det väldigt roligt att de äldre äntligen ska få flytta in, säger han.