Så rustar Länsgården vård- och omsorgboenden med framtidens teknik

Syftet med välfärdstekniken på Länsgårdens vård- och omsorgsboenden är att förenkla och förbättra vardagen – för både boende, personal och anhöriga. Och att möta både nutida och framtida behov. Det menar Marie Villman, projektutveklare på Länsgården.

– Vi fyller våra vård- och omsorgsboenden med en teknisk infrastruktur som skapar förutsättningar för lösningar som gör livet både tryggare och smidigare, förklarar hon.

Begreppet välfärdsteknik är brett. Det kan handla om både nyckellösa passersystem, dynamisk belysning och kamerasystem som ersätter nattillsyn. Möjligheterna är ändlösa, enligt Marie Villman.

– Vi vill ge verksamheterna alla förutsättningar att kunna använda en mängd olika tekniska lösningar. Och sedan vill vi ge dem aktivt stöd i att kunna använda systemen, säger hon.

Den tekniska utvecklingen går fort framåt. Marie Villman jämför dagens kallelselarm, eller trygghetslarm som de också benämns, med de som fanns på marknaden för tio år sedan. Då användes larmen för att de boende skulle kunna påkalla personalens uppmärksamhet genom att trycka på en knapp. I dag är kallelselarmen mer avancerade.

– Ett kallelselarm kan även programmeras så att det öppnar dörrar för en hyresgäst som klarar att gå ut själv eller larmar om någon går ut som inte klarar det på egen hand. För den som har en demenssjukdom innebär en sådan funktion både ökad trygghet och större möjligheter att röra sig fritt såväl utomhus som inomhus.

Länsgården erbjuder flexibla framtidslösningar

Flexibilitet är ett nyckelord när Länsgården rustar sina vård- och omsorgsboenden med allehanda teknik. I stället för att erbjuda en standardiserad lista med tekniska produkter väljer Länsgården att anpassa lösningarna efter varje verksamhet.

– Varje verksamhet har sina unika behov. Så vi är flexibla och anpassar de tekniska systemen efter vilka behov som de olika verksamheterna har, förklarar Marie Villman.

Samtidigt brukar behoven förändras över tid. Länsgården framtidssäkrar därför fastigheterna genom att skapa förutsättningar för morgondagens tekniska lösningar.

– Både verksamheternas och hyresgästernas behov förändras med tiden. Vi försöker därför skapa en infrastruktur som håller över tid. Så att inte allt behöver rivas upp och göras om när behoven förändras i framtiden, säger Marie Villman.

System för ökad trivsel och minskad klimatpåverkan

En del av Länsgårdens tekniska system handlar helt enkelt om att bidra till trivsel både för de som bor och arbetar i våra fastigheter.

– Vi utrustar till exempel varje lägenhet med en mediacentral där en fiberanslutning till internet finns, som motsvarar det du får om du flyttar till en annan lägenhet, berättar Marie Villman. Parallellt brukar vi också tillhandahålla ett traditionellt TV-uttag för de marksända kanalerna för att på ett enkelt sätt förenkla vardagen då de boende i lägenheterna kan fortsätta att använda samma fjärrkontroll.

Frikyla är ett exempel på tekniskt system som både bidrar till komfort och minskar klimatpåverkan. Frikylan fungerar som bergvärme, men med kyla i stället, och gör att innemiljön kan hållas svalare än utemiljön – och med bättre ventilation än med vanlig AC.

– Det går inte att använda traditionell AC på ett boende, för det klarar inte miljökraven och de äldre skulle frysa väldigt mycket. Så i stället skapar vi borrhål för frikyla, förklarar Marie Villman.

”Det känns som en lyx att kunna ringa Länsgården”

För att tekniken ska fungera optimalt erbjuder Länsgården så kallade SPOC-lösningar. Uttrycket är hämtat från IT-branschen, och står för Single Point Of Contact. Det innebär att personalen på ett vård- och omsorgsboende enkelt kan kontakta Länsgården om något strular med de tekniska systemen. Erik Eklund, som arbetar med SPOC – tjänsten hos Länsgården, menar att den underlättar för vård personalen:

– Syftet med SPOC-lösningarna är att personalen ska frigöras från att hantera flera olika tekniska system och i stället kunna fokusera på sitt kärnuppdrag – som till exempel vården och omsorgen om de äldre, säger han.

SPOC-tjänsten uppskattas ofta av verksamheterna. Marie Villman återberättar ett minnesvärt samtal. En omsorgschef berättade om en tidigare julafton. Mitt i julfirandet började kallelselarmet att svikta. Men vid det tillfället hade de ingen support.
– Chefen fick köpa fysiska ringklockor, för de hade ingen backup. Så nu med vår SPOC-lösning tyckte hon att det var en lyx att kunna ringa Länsgården och Erik för att få den support som behövs, berättar Marie Villman.