”Samarbetet är grunden för framgången med Kungsparken”

Det goda samarbetet mellan Länsgården och Kumla kommun är det som har lagt grunden för framgångarna med vård- och omsorgsboendet Kungsparken i Kumla. Det menar verksamhetschefen Lotta Gerdsdorff.

– Länsgården har gett oss fantastiska förutsättningar i lokalerna, som våra medarbetare i Kumla kommun sedan har kunnat fylla med ett bra innehåll, säger hon.

Nyheten att Kumlas nya vård- och omsorgsboden Kungsparken har gått till final i den prestigefyllda tävlingen Vårdbyggnadspriset gör verksamhetschefen i Kumla kommun, Lotta Gerdsdorff, både stolt och glad.

– Det känns fantastiskt roligt, inte minst eftersom de i kategorin Rum för omvårdnad tittar både på själva fastigheten och hur vi har utformat innehållet. Länsgården har gett oss fantastiska förutsättningar i lokalerna, som våra medarbetare i Kumla kommun sedan har kunnat fylla med ett bra innehåll.

”Vi har haft ett gemensamt fokus genom hela projektet”

Lotta lyfter fram det goda samarbetet som ligger bakom projektet med Kungsparken.

– Kungsparken är verkligen ett projekt som Länsgården och vi i Kumla har utvecklat tillsammans. Vi har gjort den här resan tillsammans, så det känns ju extra roligt när vi nu uppmärksammas så här.

Ett gemensamt fokus har varit nödvändigt för att ro projektet i hamn, enligt Lotta.

– Vårt gemensamma fokus har hela tiden varit på de som ska bo på Kungsparken, och att skapa ett hem som blir så bra som möjligt för dem. Det känns så roligt, och faktiskt unikt, att vi har kunnat hålla den linjen tillsammans under hela resan.

”Ska jag verkligen få bo här?”

Så här ett knappt halvår efter inflyttning kan Lotta konstatera att de boende verkar trivas.

– Ja, de boende verkar absolut trivas. Från dag ett har Kungsparken känts som en plats där de boende verkligen vill bo och leva, eftersom atmosfären är så god.

Lotta minns särskilt när en av de första hyresgästerna precis skulle flytta in. Hyresgästen var påtagligt rörd och gick omkring på Kungsparken med tårarna i halsen och sa: ”Ska jag verkligen få bo här?”

– Det är ett starkt minne, så det kommer jag minnas så länge jag lever, säger hon.

Helt nya förutsättningar för personalen

Även om Kungsparken framför allt är ett hem, så är det också en arbetsplats. Och även för personalen har Kungsparken inneburit ett stort framsteg, enligt Lotta.

– Verksamhetens förutsättningar har helt förändrats i och med flytten till Kungsparken. Jag kan rada upp positiva saker, men de öppna köken, samlingssalarna och aktivitetsrummen är några av de saker som underlättar väldigt mycket.

Lotta märker bara positiva tongångar från personalen angående de nya lokalerna.

– Arbetsmiljön har blivit betydligt bättre och vi får möjlighet att jobba på ett mer effektivt sätt. Att personalen har bra förutsättningar och en god arbetsmiljö bidrar även till en bättre patientsäkerhet.

”Vi hade aldrig klarat det utan Länsgården”

Samtidigt sticker hon inte under stol med att flytten till Kungsparken har varit ett stort steg och att det tar lite tid att anpassa verksamheten till det nya sammanhanget.

– Det är förstås en stor utmaning att flytta in i nya lokaler. Mycket ska komma på plats och det är många nya saker vi behöver lära oss. Våra medarbetare har dragit ett stort lass för att göra allt detta möjligt.

Med facit på hand är Lotta Gerdsdorff glad över att Kumla kommun valde att samarbeta med Länsgården i projektet med Kungsparken.

– Ett sådant här projekt hade vi aldrig klarat av själva. Vi är väldigt glada att vi valde att utveckla vårt nya vård- och omsorgsboende tillsammans med Länsgården.

Fotnot: Vinnaren av Vårdbyggnadspriset presenteras i Stockholms konserthus den 16 november.