Smedsgården i Askersund vinnare av Vårdbyggnadspriset

Nu står det klart att vård- och omsorgsboendet Smedsgården i Askersund har vunnit det prestigefyllda Vårdbyggnadspriset.

– Det här är ett kvitto på att vi bygger vård- och omsorgsboenden som ligger i framkant vad gäller både utformning och välfärdsteknik, säger Camilla Petersen, VD på Länsgården.

”Med stor inlevelseförmåga och omsorg om de boendes livsmiljö har projektteamet skickligt byggt på tidigare kunskaper. Kopplingen till staden, liksom samverkan med daglig verksamhet, vårdcentral och intilliggande verksamheter gör denna lösning förebildlig. Sammantaget är detta en lugn miljö, hållbar över tid.”

Det var orden från juryns ordförande Göran Lindahl från Chalmers när han presenterade vinnaren av Vårdbyggnadspriset i kategorin mindre vårdbyggnadsprojekt. Vinnaren presenterades vid Forum vårdbyggnads höstkonferens i Malmö under torsdagen.

Från institutioner till hemlika miljöer

På plats i Malmö för att ta emot utmärkelsen fanns bland annat Länsgårdens VD Camilla Petersen och Länsgårdens projektutvecklare för Smedsgården, Marie Villman.

– Det här är förstås kul för Länsgården, men det är framför allt roligt för utvecklingen av boendemiljöer på vård- och omsorgsboenden. Det sker ett paradigmskifte nationellt nu, där vi går från att bygga institutioner till att bygga hemlika miljöer. Det känns väldigt roligt att vi på Länsgården får vara med och driva den utvecklingen i rätt riktning, säger Marie Villman.

Mathias Olaisson är enhetschef på Smedsgården i Askersund. Han ser Smedsgården som ett bra exempel på att det går att bygga hemlika miljöer och samtidigt skapa goda förutsättningar för både bra vård och omsorg samt en god arbetsmiljö.

– Vi hör från både boende och anhöriga att det känns som hemma här. Utformningen av lokalerna, inredningen och färgsättningen bidrar till att skapa hemkänsla. De har lyckats att skapa känslan av ett hem och samtidigt ge bra förutsättningar för verksamheten, säger han.

Många har bidragit till framgångarna

Camilla Petersen ser Vårdbyggnadspriset som ett kvitto på att Länsgården är på rätt väg.

– Det här är ett kvitto på att vi bygger vård- och omsorgboenden som ligger i framkant vad gäller både utformning och välfärdsteknik, säger hon.

Många har varit inblandade i projektet med Smedsgården och bidragit till framgångarna.

Marie Villman lyfter bland annat fram Arkitektbyrån Marge, landskapsarkitekten Land Arkitektur, byggföretaget OBK Sverige, Askersunds kommun och adABACUM.

– Det är en lång process att bygga ett hus av den här storleken och det är många inblandade från olika håll som under den resan arbetat med och bidragit till att Smedsgården ser ut som det gör i dag, säger Marie Villman.